1. Hírek
  2. Bemutatásra került a teljesen új Superb!
2023.11.19.
Újdonság a Škodától

Bemutatásra került a teljesen új Superb!

Új Superb, új dizájnnyelv

Bemutatásra került a teljesen új Superb!

90 évvel a történelmi jelentőségű első modell megjelenése után mutatta be a Škoda a Superb modernkori negyedik generációját. Elődeihez hasonlóan az új Superb is markáns dizájnkoncepciót és fejlett technológiát ötvöz. Minden eddiginél biztonságosabb és tágasabb, és az új modell készen áll arra, hogy újabb fejezetet írjon a Superb történetében.


A negyedik generációjához érkező új Superb továbbra is lenyűgöző, érzelemdús formatervet kapott, mindezt a legmodernebb technológiával kiegészítve. Az új modell praktikus hátsó ajtóval ellátott, elegáns megjelenésű ferdehátú, valamint kombi változatban is elérhető lesz. Az új külső meghatározó elemei továbbra is a dinamikusabb kialakítású vált első és hátsó lámpatestek. A hátsó lámpák az elődnél lényegesen karcsúbbak és új kristályos díszitőelemek turbózzák fel a látványukat. A fényszórók, amelyek szintén élesebb vonalúak lettek, két változatban állnak rendelkezésre. A full LED Matrix fényszórók hatszögletű bi-LED mátrix moduljait a Crystallinium nevű színes kristályos elem egészíti ki. A Crystallinium egy vadonatúj elem, amely a színes kristályüveget idézi, és új megjelenést kölcsönöz a fényszóróknak.


Az új Škoda Superb mind a ferdehátú, mind a Combi kombi változatban hosszabb, magasabb, de picivel keskenyebb elődjénél. Ennek ellenérő nőtt a fejtér elől és hátul is, ahogyan a csomagtér mérete is 20 literrel a limuzin (645 liter), és 30 literrel a Combi (690 liter) esetében. Az eddigi is hatalmas helyet biztosító tengelytáv viszont változatlan maradt mindként kivitel modellnél.

A Škoda Superb már évtizedek óta a kivételes kényelem, a helykínálat, a legmodernebb technológia és a maximális biztonság szinonimája. Minden szakértelmünket bevetettük, hogy tovább javítsuk belsőégésű zászlóshajó modellünk ezen tulajdonságait az új generáció számára. Az új Škoda Superb tökéletesen kiegészíti portfóliónkat, amelyben minden vásárló számára megtalálható a megfelelő modell. Ráadásul ügyfeleink a hajtásláncok széles skálájából választhatnak – legyen szó plug-in hibridről, a rendkívül fejlett és hatékony belső égésű motorjaink egyikéről, vagy – a Superb esetében először – mild hibrid hajtásláncról.
 
Klaus Zellmer

Vezérigazgató, Škoda Auto

Image

Új Superb, új dizájnnyelv


A negyedik generációjához érkező új Superb továbbra is lenyűgöző, érzelemdús formatervet kapott, mindezt a legmodernebb technológiával kiegészítve. Az új modell praktikus hátsó ajtóval ellátott, elegáns megjelenésű ferdehátú, valamint kombi változatban is elérhető lesz. Az új külső meghatározó elemei továbbra is a dinamikusabb kialakítású első és hátsó lámpatestek. A hátsó lámpák az elődhöz képest lényegesen karcsúbbak, és új kristályos díszítőelemek turbózzák fel a látványukat. A fényszórók, amelyek szintén élesebb vonalúak lettek, két változatban állnak rendelkezésre. A full LED Matrix fényszórók hatszögletű bi-LED mátrix moduljait a Crystallinium nevű színes kristályos elem egészíti ki. A Crystallinium egy vadonatúj dizájnelem, amely a színes kristályüveget idézi, és új megjelenést kölcsönöz a fényszóróknak.
Az új Škoda Superb mind a ferdehátú, mind a Combi kombi változatban hosszabb, magasabb, de picivel keskenyebb elődjénél. Ennek ellenérő nőtt a fejtér elől és hátul is, ahogyan a csomagtér mérete is 20 literrel a limuzin (645 liter), és 30 literrel a Combi (690 liter) esetében. Az eddigi is hatalmas helyet biztosító tengelytáv viszont változatlan maradt mindként kivitel modellnél.

Még több hely belül


Teljesen megújult az utastér formavilága is. A fókusz a vezetőközpontúságon és a felhasználói élmény fokozásán volt a tervezés során. Ennek fontos eleme, hogy úgy próbálták racionalizálni azokat, hogy nem száműzték az utastérből a fizikai kezelőszerveket, alias gombokat. Így a belső tér mostantól a kézi vezérlés és az érintőképernyő alapú digitális kezelés innovatív kombinációja lett, melynek leglátványosabb eleme a Smart Dial. Az új infotainment-kijelző mérete elérheti a 12,9 hüvelyket, így ez a Superbben valaha volt legnagyobb kijelző. A belső tér másik fontosabb módosítása a kormányoszlopra szerelt váltókar, melynek elhelyezése által teljesen újra tudták tervezni a középkonzolt, ezzel még nagyobb kényelmet és további tárolóhelyet biztosítva a vezetőnek.

Simply Clever


Ennyivel be is fejezhetnénk a belső térről szóló részt, ha nem egy Škodáról lenne szó. Hiszen a márka esetében nem mehetünk el szó nélkül az akár 28 Simply Clever megoldás mellett, melyek tovább növelik a vezető és az utasok kényelmét az új generációban. Ezek közül néhány teljesen új a Škoda modellek között: ilyen a Superb Combiban csomagtértakaróként funkcionáló, egyedülálló, elektromosan vezérelhető redőny, a hátsó ülések középső kartámasza integrált táblagéptartóval, valamint a két első ülés háttámláján elhelyezett dupla tárolózseb, amelyben dokumentumok, magazinok, valamint egy okostelefon is elfér.
A Superb esetében először a szélvédőmosó tartályának kupakjába integrált tölcsér is megtalálható. A Škoda egyébként 2001-ben mutatta be az első a Simply Clever megoldást történetesen a Superb első, modernkori generációjában. Ezek közé tartozott akkoriban a hátsó kartámaszokban, a középső kartámaszon és a kesztyűtartóban elhelyezett számos pohártartó, valamint a hátsó utasok számára a 12 voltos konnektor premierje. Az ikonikus esernyő a vezető ajtóban és a csomagtartóban elhelyezett csomagtartó kampók ma is megtalálhatóak a Škoda modellekben.

Image
Image

Új és továbbfejlesztett asszisztensrendszerek


A Superb negyedik generációja továbbfejlesztett Emergency Assistot kínál, míg a Turn Assist ebben a modellsorozatban először jelenik meg. Ez a funkció figyelmeztet a szembejövő járművekkel való lehetséges ütközésre, amikor például egy mellékutcába kanyarodunk, és automatikusan fékez. Egy másik új funkció a Crossroad Assist. Ez az első lökhárítóban elhelyezett radarérzékelők segítségével érzékeli a keresztirányú forgalmat olyan kereszteződésekben, ahol a látási viszonyok korlátozottak lehetnek, és a központi kijelzőn megjelenő vizuális figyelmeztetés mellett hangjelzést is ad. A Front Assist rendszer is frissült; a gyalogosvédelem mellett mostantól a kerékpárosokra is figyel a Predictive Cyclist Protection funkciónak köszönhetően. Az új Top View négy kamerát használ a jármű környezetének 360 fokos megfigyelésére, most még jobb képfelbontással.
A passzív biztonságot illetően a Superb immár összesen tíz légzsákot kínál: a vezető és az első utas légzsákjait, az első oldalsó és fejlégzsákokat, a vezető térdlégzsákját, valamint az alapfelszereltség részét képező, az első ülések közötti központi légzsákot, amely baleset esetén megakadályozza az első utasok egymásnak ütközését. A külső hátsó ülésekhez két oldallégzsák opcionálisan rendelhető.

Image

De mi hajtja?


Röviden? Mindkét világ legjobbjai: hatféle hajtáslánc mind DSG-vel, hosszabb elektromos hatótávolság a plug-in hibrid és egy új mild hibrid változat esetében. A Superb negyedik generációjában a sebességváltást már kizárólag a kormányoszlopra szerelt váltókarral ellátott DSG automata sebességváltó végzi. A DSG váltó a nagy hatékonyságú belsőégésű motorok, valamint a különböző hibrid hajtásláncok erejét továbbítja a kerekek felé.
 
A három benzinmotor és a két dízel mellett – egy teljesen új mild hibrid és egy új, megnövelt elektromos hatótávolságú plug-in hibrid is szerepel. Utóbbi a Combi kombi változat számára van fenntartva, amelynek 110 kW (150 LE) teljesítményű 1.5 TSI motorja mostantól kiegészül az elektromotorral. A hajtáslánc 150 kW (204 LE) maximális teljesítménye 6 sebességes DSG váltón keresztül jut el az első kerekekhez. A nagyfeszültségű akkumulátor kapacitása 12,7 kWh-val 25,7 kWh-ra nőtt, így a jármű tisztán elektromos hatótávolsága több mint 100 kilométer lett. Emellett a Škoda 11 kW-ra növelte az elérhető maximális töltési teljesítményt is, így az akkumulátor gyorsabban feltölthető váltóáramról is. A plug-in hibrid változatban az egyenáramú töltés is lehetséges, 50 kW-os maximális töltési sebességgel. A korábbiakhoz hasonlóan 230 V-os háztartási konnektorból is lehetséges a 2,3 kW-os töltés. A Superb iV üzemanyagtartálya 45 literes.
 
A belépőszintű motor egy 1.5 TSI, mild hibrid technológiával és 110 kW (150 LE) teljesítménnyel. Mindkét hibrid motor az EA 211 evo2 új generációjából származik, üzemanyag-takarékos Miller-cikluson működik, és változó turbógeometriájú turbófeltöltővel rendelkezik. A mild-hibrid technológiával felszerelt 1.5 TSI a legújabb generációs aktív hengertechnológiával (ACT+) is rendelkezik. Két 2.0 TSI változat is elérhető lesz, amelyek 150 kW (204 LE) és 195 kW (265 LE) teljesítményt nyújtanak.
 
A legerősebb benzinmotor alapfelszereltségként összkerékhajtással is rendelhető, akárcsak a legerősebb dízel, a 2.0 TDI 142 kW (193 LE) teljesítménnyel. A gyengébbik dízel szintén kétlites, de elsőkerékhajtású és a teljesítménye 110 kW (150 LE). Minden motor 7 sebességes DSG váltóval párosul, és mind a hat hajtáslánc-változat megfelel az Euro 6e károsanyag-kibocsátási normának.
 
Mikor érkezik az új Škoda Superb?


Az új Superb Combi modelleket idehaza megrendelni előreláthatóan 2023 végén lehet majd, míg a limuzin 2024 elején válik rendelhetővé. Viszont utána nem kell sokat várni az első darabokra, hiszen májusban érkeznek várhatóan. A Combi kivitelből az első darabok 2024 március-április tájékán érkeznek majd.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.