1. Hírek
  2. Juhász úr eladta élete első Volkswagenjét
2022.06.22.
Esemény

Juhász úr eladta élete első Volkswagenjét

30 éves lett a Brill Kft.

30 éves jubileum


1992. június 22-ét mutatott a naptár.

Az év 173. napja, Cserháti Zsuzsa énekes és Weöres Sándor költő születésnapja; annak az évfordulója, hogy 1633-ban Galileo Galilei az inkvizítorok nyomására visszavonta nézeteit, miszerint a Föld kering a Nap körül; Für Lajos honvédelmi miniszter Moszkvában aláírta a 800 millió dolláros szerződést az oroszokkal 28 MiG-29-es repülőgép szállítására; a kecskeméti Sétatéren 690 ezer forintos minimáláron hirdetett meg eladásra egy társasházi lakást az önkormányzat, a piacon 4,50-ért adták a tojást és 25 forintért a tejet.

A Petőfi Sándor utcában – az egyik fűrészfogas földszintjén – megnyílt a Brill Kft. Volkswagen-Audi márkakereskedése.

Juhász Gyula kissé izgatottan, ám elégedetten nézett körbe a szalonban.

Egy Golf állt a fő helyen, középen.

Mellette jobbról egy piros Vento, balra pedig egy hófehér Audi 80.

Juhász Gyula nem mindig akart autókereskedő lenni.

Fogtechnikusnak tanult, és – fogorvos felesége, Rózsás Zsuzsa párjaként – a legminőségibb munkát adta ki a kezéből; a páciensek szinte versengtek értük. Jól éltek, panaszra nem volt okuk.

Csak épp Gyulában ott mocorgott a kisördög.

Hogy mi lenne, ha…

…ha  t é n y l e g  azt csinálná, amit a szíve mélyén mindig is akart: autókkal foglalkozni.

Abban az időben – a 90-es évek elején – a magyar világ még alakulóban volt – a társadalom épp magával a változással ismerkedett. Állami nagyvállalatok mentek tönkre, pártok alakultak, az emberek pedig szerettek volna jobban élni, mint azelőtt, amikor a Merkúrnál befizetett, már a gyártáskor elavult autójukat öt-hat év várakozás után vehették csak át.

Abban az időben a márkakereskedések hálózata még csak elméletben, - de leginkább úgy sem - létezett. A képviseletek a nyugati mintát akarták követni és megbízható autószerelőket próbáltak felkutatni, hogy majd azok árulják az autóikat.

Juhászék Pesten tudtak kieszközölni egy találkozást az éppen akkortájt alakuló VW-Audi vezérképviselet akkori vezetőjével, Szórád Józseffel, neki adták elő az ötletüket: Volkswageneket akarnak eladni.

- Nagykőrösiek vagyunk – tették hozzá.

- Kecskemét sokkal nagyobb – válaszolták nekik. Hozzátették: szerviz nélkül nem fog menni.

De a pestiek nyilván érezték a komoly szándékot, mert hamarosan családlátogatóba érkeztek Kőrösre, a tárgyalások immáron egyre konkrétabb mederben folytak, körvonalazódtak a követelmények, s végül aláírják a kereskedői szerződést: az időközben erre a célra alapított Brill Kft. megkapta a jogot Volskwagen és Audi járművek eladására, azzal a feltétellel, hogy másfél éven belül felépít egy a német szabványnak mindenben megfelelő, több állásos szerelőműhelyt és autószalont.

Addig-addig, míg sikerült megvásárolni a területet – korábban szeméttelep volt, a város legszélén – és megérkezett a befektetőtárs is, az osztrák Erich Pouha.

És eljött a nyitás napja, kedd, 1992. június 22.

A Brill Kft. kis – családi - csapattal kezdett a Petőfi Sándor utcában 1992-ben.

Ma 64 embernek ad munkát a cég, nagy többségük hosszú évek óta dolgozik itt. Nem széthúzás, hanem összetartás: ez az alapelv.

Az első vevőre talán csak percekig kellett várni: bejött, rámutatott a Golfra, hogy az kell neki, aztán – kézzel, mert akkortájt német mintára azt tartották követendőnek – megírták a szerződést.

A nap végére az Audi 80 is gazdára talált: Bozsó János festőművész vette meg – no nem azt a fehéret, ami ki volt állítva, hanem egy téglavöröset.

A Vento délután kelt el.

Régi szép idők.

A benzines 3-as Golf 1,4-es volt, 60 lóerős és 1 millió 140 ezer forintért árulták.

Az első, nem is egész, 1992-es évben 152 új autót adtak el, 200 millión fölüli árbevételt produkáltak – a pesti központ már-már hitetlenkedett.

A Halasi út végén 1993-ban megnyílt a szalon és a szerviz, a Petőfi Sándor utcában a Seat maradt. Évekkel később a Skoda is bekerült a kínálatba, mára pedig ötödik márkaként megjelent a Cupra.

Mi változott az eltelt 30 évben?

Szinte minden.

A Golf III. 1992-ben még 1,4-es és 60 lóerős volt. A mai Golf VIII. ugyanekkora motorral tud 140 lóerőt is. Régebben többen keresték a kevesebbet fogyasztó dízelt – ma, a környezetvédelmi megfontolások miatt a benzinest választják többen. Hibrid, pláne elektromos hajtású autó évtizedekkel ezelőtt még csak nem is létezett.

A Golf, a hirdetésben szereplő Kovács úr második Volkswagenje a Bogár után, ma is a legnépszerűbb – annak idején, és ez is már történelem, egy éjszakai akció időtartamára 7 százalékkal olcsóbban adták – este 11-kor még sor állt, megrendelésre várva, a szalon előtt.

Hajdanán volt olyan, hogy a vevő a készleten lévő autót  m á s n a p  hazavitte – ma nincsenek készletek és a rendeléstől az átadásig akár két egész esztendő is eltelik.

A Brill. Kft – meg a Volkswagen, az Audi, a Seat, a Skoda és a Cupra – köszöni szépen, megvan. 2021-ben 2300 új autót adtak el, a forgalom 17,9 milliárd forintra rúgott.

Három évtized alatt több tízezer autó – ez a mérleg.

Meg: visszajáró vevők. Akad, aki tíznél is többet vett.

Juhász Gyula és Rózsás Zsuzsa – az alapítók – már inkább a háttérben tevékenykednek.

A csapat, amelyet felépítettek, működik.

Jauch György, a Brill Kft. értékesítési vezetője a trendeket összegzi:

- A kompakt autó etalonja a Golf lett. A Vento, a Jetta, a Passat, az Audi A4 és az A6 a nagyobb csomagtartóval, az Seat Toledo vagy a Skoda Octavia a mérhetetlen hellyel a praktikumot kínálta. De ahogyan a dízel helyett ma a hibrid a menő, úgy a formák is változtak: ma a crossover, vagy a SUV a divatos – a VW T-Roc, a VW Taigo, a Skoda Karoq, a Skoda Kodiaq, a Seat Arona, a Seat Ateca, meg persze a bivalyerős VW Touareg.

A nagyobbik Juhász fiú, Péter, aki ma már ügyvezető így foglalja össze a jelent és a jövőt:

- Autóra egyszerűen szükség van. Mindenkinek. El akarunk jutni egyik helyről a másikra, munkába járunk, kirándulunk. A mobilitás az egyik, ami az embert emberré tette. Ráadásul, amit mi árulunk, az nemcsak egy Volkswagen, Audi, Seat vagy Skoda, netán Cupra, hanem tulajdonképpen egy befektetés.

Szerző: Ballai József

https://www.facebook.com/jozsef.ballai

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.