Újdonság a SEAT-ról
2019.12.16.

Forró csoki és korcsolyázás: a földgáz nyújtotta előnyök és élmények a karácsonyi körúton

Mennyibe kerül elmenni Franciaország legszebb ünnepi díszbe öltözött településére egy jót korcsolyázni?
Barcelona (Spanyolország) - Colmar (Franciaország): 1 045 km

És ha egy kézműves üvegdíszt szeretnénk vásárolni Svájcban vagy egy igazi tésztát és fehér szarvasgombát ennénk egy észak-olaszországi kis faluban? Ami a legjobb, hogy egyik élményről sem kell lemondanunk, köszönhetően a sűrített földgáz üzemű jármű üzemanyag-takarékos működésének. A válasz egy példa nélküli kihívásban rejlik: négy európai ország, egy Arona TGI és egy 2 611 kilométer hosszú túra.

Barcelona (Spanyolország) - Colmar (Franciaország): 1 045 km

Jégen suhanva egy karácsonyi ihletésű környezetben

A túra Barcelona városából indul. Az első állomáson feltöltik az Arona TGI modellt sűrített földgázzal (Compressed Natural Gas - CNG). A teljes tank kevesebb, mint 16 euróba került, amely 340 kilométernyi autózást tesz lehetővé. A navigáció szerint 1 045 kilométer hosszú utat háromszori töltéssel lehet teljesíteni. Az első állomás az Elzász régiójában található Colmar, amely a leghíresebb karácsonyi hagyományokkal bír. November utolsó hetétől egészen az év végéig jellegzetes, különleges favázas házai egyedülálló karácsonyi dekorációt kapnak és fényárba öltöznek. Öt kis piaca mellett a város másik büszkesége az ott található korcsolyapálya. Ez a legnépszerűbb kikapcsolódási lehetőségek egyike, amelyet az ide látogatók és a helyiek is kedvelnek.

A sűrített földgáz költsége: 48,07 euró

Megtakarítás: 49,96 euró

Élmények: 14,20 euró (7,20 euró a korcsolyázásra, 7 euró forró csokoládéra)
 
Colmar (Franciaország) - Zürich (Svájc): 156 kilométer

15 méter magas karácsonyfa, amelyet 5 000 üveggömb díszít

A sűrített földgáz (CNG) üzemű autóval indult karácsonyi túra következő állomása a 156 kilométerre található Zürich, amely a tartályban található gáz egyharmadának felhasználásával könnyedén el is érhető. A svájci városban számos vásárt találunk, köztük Európa legnagyobb fedett karácsonyi piacát, amely a központi pályaudvaron belül kapott helyet. Muszáj megállni a 15 méter magas, 5 000 üveggömbbel díszített karácsonyfa körül elhelyezett 160 házikónál, ahonnan egy apró rénszarvas és a kézzel készített üveggömb kísér minket további utunkon.

A sűrített földgáz költsége: 7,18 euró

Megtakarítás: 7,45 euró

Élmények: 31 euró (21 euró rénszarvas dísz, 10 euró üveggömb)

Zürich (Svájc) - La Morra (Olaszország): 438 kilométer

Fehér szarvasgombás tagliatelle Észak-Olaszországban

Az Arona TGI következő megállója 438 kilométerre van. Az Alpok havas útjain átkelve, valamivel több, mint egy tank földgázzal jutunk el La Morra településére. A 2 700 fős apró olasz falut szőlőskertek veszi körül és az utunk végén különleges jutalom vár minket: fehér szarvasgomba. A boltokban jellegzetes karácsonyi portékákat találunk, például mogyoró nugátot, mogyorókrémes süteményt és a híres kandírozott gesztenyét. Az ízlelőbimbók kényeztetésére 65 eurót költöttünk.

A sűrített földgáz költsége: 20,15 euró

Megtakarítás: 20,94 euró

Élmények: 65 euró (25 euró mogyoró nugátra, mogyorókrémes süteményre és kandírozott gesztenyére, 40 euró (fehér szarvasgombával készült ebédre)

Les Bains de Saint Thomas (Pireneusok francia része) - Barcelona (Spanyolország): 191 kilométer

2 611 kilométer, sűrített földgázzal megtéve: A Barcelonába vezető visszaúttal együtt több, mint 2 600 kilométert tettünk meg az Arona TGI modellel Európa közútjain és autópályáin. Az Európában található közel 3 700 töltőállomásból nyolcat használtunk utántöltésre. Összesen 120,12 eurót költöttünk földgázra, amely feleakkora összeg egy hasonló benzines autó fogyasztásához képest. Megtakarításainknak köszönhetően lehetőségünk nyílt élmények és emlékek gyűjtésére az út során.

A sűrített földgáz költsége: 8,79 euró

Megtakarítás: 9,13 euró 

A sűrített földgáz összköltsége: 120,12 euró

Teljes megtakarítás a benzines modellhez képest: 124,82 euró

Összes költés élményekre: 124,20 euró 

 

Kibocsátás csökkentése: 52,22 kg szén-dioxid

Az Arona 1.0 TGI 90 CV FR adatai:

Négy üzemanyagtartály: három elsődleges tartály a sűrített földgáznak, egy másodlagos a benzin számára

ECO label környezetbarát termékminősítés

25 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátás egy benzinüzemű autóhoz képest

340 kilométer hatótávolság sűrített földgáz üzemben és 140 kilométer benzinnel teljesíthető hatótáv

13,8 kg gáztartály

4,0 kg/100 kilométeres fogyasztás